Дифузія в різних
агрегатних станах.
Залежність процесу
дифузії від температури
Дифузія відіграє величезну роль у природі, у побуті людини і в техніці.
Дифузійні процеси можуть здійснювати як позитивний, так і негативний вплив на
життєдіяльність людей і тварин. Однак не у всіх людей є достатнє уявлення про
протікання цього явища.
Актуальність роботи полягає в тому, що вивчення впливу дифузії на
життєдіяльність рослин, тварин і людей розширить спектр наших знань про живу
природу, продемонструє тісний зв'язок фізики, біології, екології, медицини.
Дифузія (від лат. Diffusio - поширення, розтікання, розсіювання)
- це явище, завдяки відбувається взаємне проникнення молекул однієї речовини
між молекулами іншої.
Процес дифузії прискорюється з
підвищенням температури.
Неважко помітити, що в гарячій воді чай швидше забарвлює воду, дифузія протікає
швидше. Це відбувається тому, що з підвищенням температури збільшується
швидкість руху молекул. Тому, перш ніж зробити укол пацієнтові, холодний розчин
з ін'єкцією лікар нагріває до температури близької до температури тіла людини.
Виникає питання, чому ж запах у кімнаті поширюється не миттєво, а через
деякий час. Справа в тому, що руху пахучої речовини в певному напрямку заважає
рух молекул повітря. Молекули (духів або нафталіну) на своєму шляху стикаються
з молекулами газів, які входять до складу повітря. Вони постійно змінюють
напрямок руху і, безладно переміщаючись, розлітаються по кімнаті.
Так як частинки рухаються і в газах, і в рідинах, і в твердих тілах, то у
всіх цих речовинах можлива дифузія. Однак швидкість протікання даного явища для
них різна. Для підтвердження даного факту пропоную провести експеримент.
Експеримент.
Одночасно виконайте три дії:
1. розрізати лимон;
2. опустити в склянку пакетик чаю;
3. на зріз сирої картоплини насипати кілька кристаликів марганцівки.
Встановіть, як залежить швидкість дифузії від роду речовини.
У результаті спостережень буде встановлено, що запах лимона пошириться по
кімнаті за кілька секунд, не набагато більше порушено буде часу для того, щоб
чай пофарбував воду, а молекули перманганату калію тільки на кілька міліметрів продифундують
у картоплю за пару годин. Отримані результати свідчать про те, що дифузія протікає швидше в газах, трохи
повільніше в рідинах і дуже повільно в твердих тілах. Справа в тому, що в
газах і рідинах основний вид теплового руху частинок призводить до їх
перемішування, а у твердих тілах, у кристалах, де атоми здійснюють малі
коливання біля положення вузла решітки, ні.
Взагалі то не духи,а парфуми. А сайт норм.
ОтветитьУдалитьЯ хз что написать!?
ОтветитьУдалитьДа вроде-бы НОРМ.
но ето не точно